Kubu Magherita Kuching Sarawak

Kubu Margherita Kuching Sarawak

Kubu Margherita Kuching Sarawak,Kubu Margherita merupakan kubu lama yang dibina pada tahun 1879 oleh Charles Brooke, Rajah Sarawak yang terletak di Kuching, Sarawak, Malaysia. Kubu adalah satu mercu tanda penting dan tugu dalam sejarah Sarawak yang kembali kepada Dinasti Brooke. Kubu yang dibina dalam gaya istana Bahasa Inggeris, bertujuan untuk melindungi Kuching dari serangan oleh lanun. Ia digunakan sebagai sebuah Muzium Polis dari 1971 sebelum ia diserah kepada kerajaan negeri Sarawak dan kini ia merupakan satu tarikan pelancong di Kuching.

Kubu Margherita dinamakan sempena isteri kesayangan Brooke

Fort Margherita dinamakan sempena isteri kesayangan Brooke, Margaret Alice Lili de Windt, yang dikahwininya di Highworth, Wiltshire pada 28 Oktober 1869; dia dilantik kepada pangkat Maharani Sarawak dengan gelaran Tuanku Permaisuri ketika perkahwinan mereka. Kubu ini dibina di atas sebuah bukit mengadap Sungai Sarawak dan terletak di tebing utara berhadapan dengan pusat bandar Kuching yang pesat berkembang. Kubu ini dilengkapi dengan baik untuk melindungi ibu negeri ini dari pencerobohan melalui sungai.

Dinding bermenara tiga blok menara tingkat termasuk titik permerhati di atas, halaman yang dikelilingi oleh dinding yang tinggi dengan bertatah serpihan kaca tajam untuk perlindungan dan dibenamkan ke dalam dinding itu sendiri adalah tingkap kayu melalui meriam telah dibedil melepaskan tembakan. Hukuman bunuh telah dilaksanakan di halaman ini, sehingga pendudukan Jepun semasa Perang Dunia II.

Fort Margherita terletak di seberang Sungai Sarawak

Fort Margherita terletak di seberang Sungai Sarawak berhampiran Astana, kediaman rasmi Yang Dipertua Negeri Sarawak. Fort Margherita boleh dikunjungi melalui jalan raya. Ia memakan masa 15-minit memandu sepanjang Petra Jaya, atau pelayaran sungai yang singkat dari Pangkalan Batu, di hadapan Main Baazar Kuching Waterfront. Ia kini terletak di sebelah Bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak Baru.

Kubu Magherita Kuching Sarawak
Kubu Magherita Kuching Sarawak

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *