Tempat Menarik di Kuching Sarawak

Tempat Menarik di Kuching Sarawak

Tempat Menarik di Kuching Sarawak, Sarawak merupakan bandaraya terbesar Sarawak yang terletak di Malaysia Timur. Jika anda ke Kuching Sarawak, pastinya anda ingin menerokai Tempat Menarik di Kuching Sarawak. Tidak dinafikan di Kuching Sarawak banyak terdapat tempat menarik selain dapat belajar pelbagai budaya kerana bukan sahaja mempunyai pelbagai kaum, tapi juga etnik-etnik berbeza yang cukup menarik untuk dikenali.

Taman Bako Negara

Taman Negara Bako merupakan Taman Negara yang terkecil di Asia dan merupakan Taman Negara yang tertua di Sarawak, ia terletak 37km dari Bandar Kuching, Taman Negara Bako merupakan salah satu tempat yang menjadi kunjungan pelancong, jika anda sukakan alam semula jadi, jangan lepaskan peluang untuk ke Taman Negara Bako. Taman Negara Bako ialah tanah rizab milik negara yang dijadikan kawasan perlindungan alam semulajadi, flora dan fauna atau bahan sejarah. Di Sarawak, juga mempunyai Taman Negara yang wajib anda lawati.

Baca Selanjutnya

Sarawak Cultural Village

Sarawak adalah salah satu negeri yang kaya dengan kebudayaan. Bagi yang datang melancong di Kuching, Sarawak anda wajib datang ke sini kerana di Kampung Budaya, mempunyai muzium hidup yang dibina untuk melihat dengan lebih dekat lagi kehidupan masyarakat etnik di sini.

Baca selanjutnya

3. Kuching Waterfront

 

Tarikan terkenal di sarawak semestinya di Kuching Waterfront. Keindahan dan kecantikkan di tengah bandaraya Kuching yang sering dilawati pelancong tidak hairanlah kenapa Kuching Sarawak tempat paling sesuai dikunjungi dengan sejarah dan keunikan budaya yang istimewa.

Baca selanjutnya

4. Muzium Budaya Borneo

 

Muzium Budaya Borneo adalah muzium yang terbesar di Asia Tenggara yang telah dibuka bermula 9 Mac 2022. Ianya menjadi tempat menarik di Kuching, Sarawak dan salah satu tumpuan para pelancong.

Baca selanjutnya

5. Jong’s Crocodile Farm & Zoo

 

Sinonim di Sarawak dengan bujang senang. Di Malaysia, mempunyai beberapa Taman Buaya. Namun, Taman Buaya terbesar yang ada di Sarawak iaitu Jong’s Crocodile, atau dikenali sebagai Taman Buaya Jong. Antara tempat menarik yang wajib anda kunjungi.

Baca selanjutnya

 

6. Pasar Serikin Sarawak

 

Serikin adalah sempadan Malaysia-Indonesia di mana majoriti peniaga di sini adalah peniaga daripada Indonesia.Dibuka pada setiap hujung minggu iaitu daripada 6 pagi sehingga 6 petang pada hari Sabtu manakala 6 pagi sehingga 12 Tengah hari pada setiap hari Ahad.

Baca selanjutnya

Pantai Damai Santubong

 

Pantai Damai Santubung Terletak bersebelahan dengan Sarawak Cultural Village, Pantai Damai Santubong merupakan salah satu tempat yang patut anda singgah jika anda datang ke Kuching Sarawak. Kebiasaanya pelancong akan bergerak di waktu pagi, dan sebelah tengahari diaorang akan pergi ke Sarawak Cultural Village.

Baca Selanjutnya

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *